Από 1-1-2013 αυξάνεται ο συντελεστής φορολογίας στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων , υγραέριο.

Για ακόμη μια φορά  επαληθεύετε η σωστή πληροφόρηση του GRUPPO MANOLOGLOU GAS σε  παλαιότερο δημοσίευμα του ,αν αυξηθεί  ο ειδικός φόρος κατανάλωσης του υγραερίου κίνησης  δεν αυξηθεί πάνω από 0,08 ευρώ ανά λίτρο: 

Δηλαδή  σημερινή τιμή στο  υγραέριο κίνησης είναι 0,85 και με την νέα φορολογία η τιμή του θα πάει   0,93 

 
''Είκοσι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος και ακινήτων περιλαμβάνει το τελικό πόρισμα των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών για τη φορολογική μεταρρύθμιση και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το αργότερο μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.
Στο πακέτο των μέτρων που «κλείδωσε» περιλαμβάνεται η δραστική αύξηση της φορολογίας για 800.000 ελεύθερους επαγγελματίες
και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, η αύξηση της φορολογίας στους τόκους των καταθέσεων στο 15% από 10% που είναι σήμερα, το ψαλίδισμα ή και η πλήρης κατάργηση δεκάδων φοροαπαλλαγών και του πρόσθετου αφορολόγητου ορίου για τα παιδιά με ταυτόχρονη χορήγηση ενός μηνιαίου επιδόματος 40-50 ευρώ και η επιβολή φόρου και στα αγροτεμάχια και κτήματα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κορμός του νέου φορολογικού που θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2013, αν και υπάρχουν μέτρα που θα εφαρμοσθούν αναδρομικά από φέτος με στόχο να εισπραχθούν επιπλέον 3 δισ. ευρώ, προβλέπει:
1 Φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των Ομόρρυθμων και Ετερόρρυθμων επιχειρήσεων με ενιαίο συντελεστή 28% από το πρώτο ευρώ.
2 Για τους παραπάνω φορολογουμένους θα υπάρξει δυνατότητα έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα της δαπάνης για ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία τους, καθώς και των επισφαλειών, ενώ θα μπορούν να πραγματοποιούν αποσβέσεις περιουσιακών στοιχείων.
3 Διατήρηση των τεκμηρίων διαβίωσης για ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη αναψυχής και άλλα περιουσιακά στοιχεία.
4 Δεν θα φορολογούνται με τον ενιαίο συντελεστή ως ελεύθεροι επαγγελματίες όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν σύμβαση εξαρτημένης εργασίας με τον εργοδότη. Ωστόσο θα αυξηθεί ο συντελεστής παρακράτησης φόρου στο 25% από 20%.
5 Καταργείται για όλους το αφορολόγητο όριο για τα παιδιά που σήμερα είναι 2.000 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 3.000 ευρώ για κάθε παιδί από τρία και πάνω. Το μέτρο θα ισχύσει αναδρομικά για τα φετινά εισοδήματα.
Για τον περιορισμό της επιβάρυνσης θα δοθεί μηνιαίο επίδομα 40 ευρώ για κάθε παιδί μέχρι τα δύο και 50 ευρώ για κάθε ένα πάνω από τα τρία, σε όσους έχουν οικογενειακό εισόδημα που δεν ξεπερνάει ένα ύψος, με τον πήχη να τοποθετείται γύρω στα 12.000 ευρώ.
6 Ψαλιδίζεται το πρόσθετο αφορολόγητο των 2.000 για τους αναπήρους στα 1.000 ευρώ.
7 Καταργούνται τα ειδικά αφορολόγητα όρια για ειδικές κατηγορίες εργαζομένων όπως στις παραμεθόριες περιοχές.
8 Καταργούνται όλες οι εκπτώσεις δαπανών για μισθωτούς και συνταξιούχους (τόκοι στεγαστικών δανείων, ενοίκια, ασφάλιστρα κ.ά.), με μόνη εξαίρεση τις δαπάνες για ιατρική και νοσοκομειακή περίθαλψη.
9 Διατηρείται με μικρές αλλαγές η κλίμακα φορολογίας και το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς και ο ανώτατος συντελεστής 45% που σήμερα επιβάλλεται στο τμήμα του εισοδήματος άνω των 100.000 ευρώ. Απλά εξετάζεται η αύξηση του ποσού.
10 Αυξάνεται στο 15% από 10% από 1-1-2013 ο συντελεστής φορολογίας στους τόκους των τραπεζικών καταθέσεων.
11 Καταργείται ο τεκμαρτός προσδιορισμός του εισοδήματος των αγροτών και πλέον θα φορολογούνται με βάση βιβλία εσόδων-εξόδων από το πρώτο ευρώ.
12 Οι ανώνυμες εταιρείες θα φορολογούνται με συντελεστή 28% και με εξάντληση της φορολογικής υποχρέωσης ακόμα και εάν διανέμουν μέρισμα. Σήμερα φορολογούνται με συντελεστή 20% για τα κέρδη που δηλώνουν και αν προχωρήσουν στη διανομή μερίσματος οι μέτοχοι καταβάλλουν φόρο 25%.
13 Αυξάνεται η φορολογία στο υγραέριο στα 330 ευρώ από 200 ευρώ το χιλιόλιτρο.
14 Ψαλιδίζεται μέχρι 35% το αφορολόγητο όριο για γονικές παροχές και κληρονομιές και αλλάζουν οι συντελεστές και τα κλιμάκια.
15 Μειώνεται στο 13% από 23% ο ΦΠΑ στην εστίαση με ταυτόχρονη επιβολή ενός τέλους για το κάπνισμα με στόχο να αντισταθμισθούν οι απώλειες του Δημοσίου.
16 Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στα «στριφτά» τσιγάρα.
ΑΚΙΝΗΤΑ
Xαράτσι και στα αγροτεμάχια
17 Μειώνεται μέχρι 50% το αφορολόγητο όριο για την απόκτηση πρώτης κατοικίας ανάλογα με την αξία του ακινήτου και την εισοδηματική κατάσταση του φορολογουμένου.
18 Επιβάλλεται αυτοτελής φορολόγηση με συντελεστή 20% σε όλα τα εισοδήματα από ακίνητα.
19 Στη φορολογία κατοχής ακινήτων δεν έχουν ακόμη προσδιορισθεί οι συντελεστές του νέου ενιαίου φόρου που το 2013 θα αντικαταστήσει το ειδικό τέλος μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ, αλλά ο νέος φόρος θα έχει ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα, δηλαδή θα φέρνει στα ταμεία 3 δισ. ευρώ ετησίως. Στον φόρο θα ενταχθούν όλα τα ακίνητα, ακόμα και τα αγροτεμάχια και κτήματα εκτός σχεδίου πόλης και οικισμού εκτάσεις. Στο τραπέζι βρίσκεται και η επιβολή φόρου στις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις ακόμα και από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, με εξαίρεση τις μικρές καλλιέργειες.
Ο συντελεστής θα είναι κλιμακωτός και θα φθάνει ακόμα και στο 4%, ανάλογα με την αξία του ακινήτου, ενώ θα υπάρξει και ένα χαμηλό αφορολόγητο όριο της τάξης των 100.000 ευρώ, αντικειμενική αξία για την πρώτη ή κύρια κατοικία.
20 Μειώνεται στο 4% ο συντελεστής του φόρου μεταβίβασης από 8%-10% που είναι σήμερα.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΝΤΩΝΑΚΟΣ
antonakos@pegasus.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου