ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΒΟΡΕΙΟΕΛΛΑΔΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΙΜΕΣ ΥΓΡΑΕΡΙΟΥ ΚΙΝΗΣΗΣ

Πολλές είναι οι καταγγελίες πολιτών για τη τιμή του υγραερίου κίνησης στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και στη Κοζάνη.
Το υγραέριο ακόμα κι αν η τιμή πετρελαίου και βενζίνης έχει πέσει, παραμένει το οικονομικότερο είδος κίνησης. Ενδεικτικά, η τιμή πετρελαίου σημειώνει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία μείωση από το 2011.
Κι όμως, κάποιοι προσπαθούν να κερδίσουν από το υγραέριο κίνησης  ανεβάζοντας τις τιμές. Παρ' ότι βρισκόμαστε σε μία ελεύθερη αγορά, το Υπουργείο Ανάπτυξης οφείλει να εξετάσει τις καταγγελίες, αφού πρόκειται για αισχοκέρδεια.
Προς το παρόν το μόνο στοιχείο που έχουμε είναι οι επίσημες τιμές που έχει δώσει το ΥΠΑΝ, για τους νομούς αυτούς, μέσω του www.fuelprices.gr.
Συγκεκριμένα, για το Νομό Θεσσαλονίκης από τις 21/11/2014 και μετά οι τιμές διαμορφώνονται ως εξής:
Yγραέριο κίνησης από 0,730 έως 0,868.


Η τιμή αμόλυβδης βενζίνης στο ίδιο διάστημα από 1,458- 1,729
Το πετρέλαιο Κίνησης από 1,166 εως 1,389
Στο νομό Εβρο
Οι τιμές στο υγραέριο κίνησης κυμαίνονται από 0,836- 0,919
Η τιμή αμόλυβδης βενζίνης στο ίδιο διάστημα 1,523- 1,939
οι τιμές στο πετρέλαιο Κίνησης από 1,232- 1,490

Στο Νομό Ξάνθης
Οι τιμές στο υγραέριο κίνησης κυμαίνονται από 0,850- 0,860
Η τιμή αμόλυβδης βενζίνης από 1,495- 1,677
Οι τιμές στο πετρέλαιο Κίνησης από : 1,186- 1,399

Στο Νομό Κοζάνης
Οι τιμές στο υγραέριο κίνησης κυμαίνονται από 0,687-0,775
Οι τιμές αμόλυβδης βενζίνης από 1,502-1,909
οι τιμές στο πετρέλαιο κίνησης κυμαίνονται 1,229- 1,399

ΤΙ ΛΕΝΕ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ
Στις υψηλότερες τιμές σ' όλη την Ελλάδα πωλούν τα πρατήρια καυσίμων της Ξάνθης το υγραέριο, γεγονός που έχει μειώσει σημαντικά το ενδιαφέρον των οδηγών .
Οι πολίτες καταγγέλλουν επίσης πως η τιμή είναι η ίδια και στα 6 βενζινάδικα που πωλούν υγραέριο στο νομό Ξάνθης (κι αυτό φαίνεται και από τα στοιχεία του ΥΠΑΝ) και μάλιστα όταν αλλάζει, αλλάζει αυτόματα και την ίδια στιγμή σ' όλα. Γεγονός που εκτιμούν  πως αποδίδεται σε παιχνίδια τύπου καρτέλ .
Την επισήμανση – καταγγελία κάνουν εκείνοι που έχουν αυτοκίνητα που κινούνται με υγραέριο αλλά και πιστοποιημένα συνεργεία που εγκαθιστούν στα αυτοκίνητα αυτό τον μηχανισμό που έχουν έννομο συμφέρον.
Ο κ. Ζερζελίδης Ιωάννης διατηρεί ένα από τα 6 – 7 πιστοποιημένα συνεργεία αερίων – καυσίμων που βρίσκεται στο 1ο χιλ. Ξάνθης – Καβάλας. Η δουλειά του είναι να τοποθετεί τον κατάλληλο μηχανισμό που μετατρέπει ένα αυτοκίνητο από βενζινοκίνητο σε υγραεριοκίνητο. Όπως λέει ο ίδιος η δουλειά έχει πέσει πολύ επειδή ο νομός μας έχει την ακριβότερη τιμή στο υγραέριο: «Δεν λειτουργεί ο ανταγωνισμός στην Ξάνθη.
Όλα τα πρατήρια έχουν την ίδια τιμή στα 93 λεπτά και όταν αλλάζει, αλλάζει το ίδιο δευτερόλεπτο σε όλα.
Έτσι ο πελάτης που έχει αυτοκίνητο υγραεριοκίνητο το κέρδος του σε σχέση με την βενζίνη είναι 45% στην Ξάνθη ενώ σ' άλλους νομούς που λειτουργεί ο ανταγωνισμός 50% και πάνω».
Στις καταγγελίες απάντησε και ο πρόεδρος των πρατηριούχων καυσίμων Ξάνθης κ. Γιάννης Σιούτας οποίος την απέδωσε στο υψηλότερο κόστος μεταφοράς .
Όπως διαβάζουμε μάλιστα στο empros.gr, ανέφερε ότι είναι δικαίωμα του κάθε πρατηριούχου να κοστολογεί τόσο όσο θεωρεί ότι θα αποκομίσει ένα εύλογο κέρδος τα προϊόντα που πουλάει. Αναφορικά δε με την fix τιμή στο υγραέριο και γιατί συμβαίνει περιορίστηκε να πει μόνο ότι: «Δεν ξέρω τίποτε γι αυτό...».
Ποιος ξέρει όμως;

πηγη: newsbomb

1 σχόλιο:

  1. τουλαχιστον για την περιοχη τις θεσσαλονικης ...δυστηχως ...μαθενουμε απο διαφορους πρατηριουχους οτι υπαρχει καρτελ στην τιμή του υγραερίου ,που εμέσος πλην σαφός ,και τους ιδιους τους συμφερει να λέγετε κατι τετοιο...γιατι ολοκληρη η πόλη ακόμα κια εξω απο αυτήν η τιμή ειναι ιδια παντου....και δεν διαφέρει ο ενασ απο τον αλλον ούτε ενα λεπτό....
    για πια μεταφορίκά και ποιες αλλεσ δικαιολογίες στο ονομα τις κλεψιας ...γιατί για κλεψιά ειναι...αυτή όπως και στα υπόλοιπα καυσιμα....
    πέραν τις υψηλής τιμής ,αναφεςρονται πολα κρουσματα για πηραγμένες αντλίες (π.χ σε δεξαμενη αερίου να βάζουν περισότερο απο την χωριτηκότητα που δίνει ο κατασκευαστής )
    ας αναλάβει καποιοσ αρμόδιος τελος παντων αυτη την ασιδοσία και την λεηλασία των πολιτών .....


    ΑπάντησηΔιαγραφή